Het eerste dat opvalt aan Maria Mendes is de zuiverheid van haar toon en haar sierlijke, lyrische frasering. Ze glijdt over haar band, met een toevoeging hier en een nadruk daar en met scat in onverwachte richtingen… Het is duidelijk: ze heeft tijd aan haar vak besteed.

Haar begeleidend bij iedere stap van de opnamestudio naar de Blue Note in New York – is haar band van Nederlandse all-stars: Karel Boehlee op piano; Clemens van der Feen op contrabas en Jasper van Hulten op drums. Gelukkig heeft Mendes besloten met hetzelfde team te blijven werken en samen met haar naaste medewerker Martin Fondse, de veelgeprezen componist en pianist, hebben ze follow-up album ‘Innocentia’ ontworpen.

‘Innocentia’ (Sony Music/Harmonia Mundi), haar tweede album is dynamischer en emotioneel meer complex dan zijn voorganger – denk zorgeloze zomerse dagen als een kind of, jaren later, het vinden van hoop in momenten van wanhoop. Ook is op het album de virtuoze klarinettist Anat Cohen uit Israël te horen. Er zijn vele hoogtepunten om van te genieten. Een vertolking van ‘When You Wish Upon a Star’ bevrijdt deze klassieker van haar suikerzoete randje als Boehlee het tempo opvoert en aan een Glasper-esque excursie begint.

Dan is er het duelleren van Mendes met drummer Van Hulten op Hermeto’s ‘O Ovo’ totdat Cohen er krachtig inkomt en bijna de show steelt. Elders toont Mendes aan dat ze een zeer capabele scatzangeres à la Ella is tijdens ‘Agua de Beber’. En laten we ook de versie van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos ‘Bachianas Brasileiras Nr 5 (Cantilena)’ niet vergeten, met enkele prachtige, lyrische wisselwerkingen tussen Mendes en Cohen.

Het album bevat fantasierijke lezingen van nummers van Sting en Jimmy Woode – twee namen die je normaal niet samen zou zien. Dat is een ander kenmerk van Mendes. Ze is open en nieuwsgierig als het gaat om haar muziek, maar toch in staat om haar stempel op een stuk te zetten, ongeacht of het wordt gezongen in het Engels of Portugees. ‘Fragile’ is typerend voor de sfeer van dit album – weemoed, geworteld in onschuld en kwetsbaarheid. ‘Innocentia’ is een duidelijke stap voorwaarts in de carrière van Mendes. Onder leiding van componist en naaste medewerker Martin Fondse is ze op natuurlijke wijze gegroeid als componist en bandleider en niet alleen als vocalist. Maar het is als performer dat ze echt uitblinkt, door het ontroeren van de luisteraar…het roeren van de ziel. Druk op ‘play’, kom kijken tijdens een concert en wees voorbereid om stilletjes te worden bedwelmd door haar diepte van emotie.

Download

Maria Mendes

We welcome you to contact Maria Mendes for more information.